Kezdőlap - Home Page
Képek - Photo
Kapcsolat - Contact
 
Impresszum
Bemutatkozás
Mozaikok a Hatvani Református Egyházközség történetéből
Vissza a lap tetejére
Hatvani református templom
A húsvéti kardiológus
(Jn 20,11-18)


       A modern orvostudomány egyik új fogalma a "megtört szív kórkép" (Broken Heart Syndrome). Ha hibát követünk el, ha csalódunk, vagy ha megbántanak bennünket, esetleg elhunyt szerettünket gyászoljuk, akkor könnyen megtörik a szívünk. Ez azt jelenti, hogy érzelmileg nem tudjuk többi elhordozni nehéz terhünket, ezért mélyen megkeseredünk.

       Jézus Krisztus azért jött, halt meg, és támadt fel, hogy meggyógyítsa a megtört szíveket. Az evangéliumi történetek mondják el, hogy Ő ezt miként tette. Ragadjunk ki ezek közül egyet, Mária Magdolna húsvéti gyógyulásának történetét.

       Mária Magdolnából Jézus egykor hét ördögöt űzött ki. Akkor megszabadult régi kötelékeitől és új életet kezdhetett. A Mester nagypénteki halála azonban, mintha lenullázta volna egész addigi történetét. Szíve valóban megtört. Sírt  és keserűség töltötte el egész valóját. Jézus azonban a szívek nagy orvosa, s húsvét utáni első nagy lelki kardiológiai műtétjét, Mária szívén végezte el. Máriát teljesen meggyógyította. Annyira egészséges lett a szíve, hogy képes volt 11 elcsüggedt és aggódó férfi elé állni, s nekik az élet üzenetét elmondani.

       Hogyan is történt Mária gyógyulása?

a) Mária először is mert szabad utat engedni szomorúságának. Nem szégyellte kimondani és megélni ürességét és magányát, ott az üres sír mellett. Nem akarta túl tenni magát gyorsan a szomorú eseményeken. Nem akart semmit felejteni vagy elmenekülni a szomorúság színhelyétől. Mária tudott sírni, s ez gyakran a gyógyulás első lépése.

b) Mária igényes volt. Nem elégedett meg az angyali látvánnyal. Nyilván nem találkozott ő sem mindennap angyalokkal. Most azonban váratlanul kettőt is megpillanthatott a sír bejáratánál. De ő azt az Egyet, a nagy Egyetlen egyet kereste, élve vagy halva, Jézust! Jézus beteljesítette ígéretét, aki keres az talál.

c) Milyen jó, hogy Mária ismerte Jézus hangját. A kertésznek vélt személy nevén szólítja a panaszos asszonyt, s ő felismerte a Mester hangját. Milyen különös! Az Emmausba igyekvő két férfi, Jézus "hatvan futamatnyi prédikációjából" sem hallotta ki Jézus hangját. Mária megtört szíve azonban belső hallását nem károsította meg. Tudta, hogy Jézus áll előtte, aki meg is gyógyítja azonnal szívét.

d) Mária elfogadta a személyre szabott új korlátokat és  feladatot. Megérti, hogy Jézust már nem érintheti meg. Ezt Tamás még megteheti, de ő nem. Nincs vita, fellebbezés és hisztizés. Ehelyett öröm van, nagy-nagy öröm! S ez az öröm mozgásba hozza még az "oszlopokat" is, Pétert és Jánost is!

Sok  megtört szívű személy van ma is. Ne add fel Te sem a gyógyulás lehetőségét.  Ha Jézushoz jössz, a megtört szíved, lehet megtért szívvé is. Ha Jézus rakja össze megtört szívedet, akkor az,  miként az eltört edény összeragasztásnál  történik, nagyobb szív lesz az,  s így több szeretet fér bele. S egyszer csak, te is szívgyógyító leszel.
           
                       Hatvan, 2008. húsvétja                                       Tatai István

Lámpás újság - Parókia portál
Igehirdetések, tanítások
Igehirdetések, tanítások, beszámolókBemutatkozás
Képek - Photo
Kapcsolat - Contact
Kezdőlap - Home Page
Impresszum